Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na pivo napříště už jedině s projektem

Dřív bylo všechno jednodušší. Když člověk něco potřeboval, tak si to prostě udělal sám nebo si na to někoho zjednal a za chvilku bylo hotovo. Dneska je to dočista jinačí, na všechno musí být projekt. Drahý a zdlouhavý.

Tak třeba můj kamarád Jirka, který se bojí všeho, co nějak souvisí s elektřinou. Nastěhoval se do nového bytu a ještě po dvou měsících mu visely od stropů holé žárovky na drátech. Tak jsem mu nabídl: „Jirko, jestli chceš, já ti ty lustry pomůžu zapojit.“ S díky odmítl. Chápu, elektřina je věc záludná, možná se bál, že bych to zapojil nějak špatně. Myslel jsem, že si zavolá nějakého machra elektrikáře, který mu to udělá. Mýlil jsem se, Jirka povolal firmu, která mu za bůhvíjak dlouho za nekřesťanský majlant vyprojektovala a realizovala systém domácího osvětlení.

Nebo v práci. Dřív přišel šéf a hned ode dveří mi zavelel: „Honzo, udělej to, udělej ono.“ Načež se Honza prostě chopil úkolu a začal makat bez ohledu na to, jestli to byla práce na půl hodiny nebo na měsíc. A když měl hotovo nebo když si potřeboval na chvilku odpočinout, skočil si na jedno orosené. Dneska se všechno dělá přes projekty, které zaměstnávají řadu dalších lidí a které řídí jejich vedoucí.

Jestli to takhle půjde dál, brzy bude Honza potřebovat projekt i na to, aby si zašel na ten skvělý český zlatavý mok. Když dostane žízeň, bude muset nejdříve sepsat takzvaný podnět, rozuměj žádost, že si chce smočit rty pivečkem. Podnět odešle komisi pro pivnění, která ho na svém nejbližším zasedání posoudí. Buď ho zamítne nebo ho přijme a zařadí do plánu pivnících projektů na následující období.

Až přijde Honza na řadu, bude založen projekt na pivnění. Projektový tým bude mít několik odborníků a svého vedoucího. Honza coby pivník bude vyzván, abych co nejpřesněji zadal, jak si své pivnění vlastně představuje. Bude muset uvést kolik, v jakém čase a jakého piva chce vypít. Popíše svoje stravovací návyky a dodá lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu.

Vedoucí projektu svolá poradu projekčního týmu. Odborník na biochemii posoudí předpokládané chemické vlastnosti tekutiny, v níž Honzova trávicí soustava vypité pivo promění. Ekolog zváží dopady této tekutiny na životní prostředí a lékař určí stupeň Honzova opivnění. Ekonom provede kalkulaci předpokládaných nákladů. Bezpečák vypracuje havarijní plán jak postupovat, kdyby se něco pokazilo. Sám Honza v roli pivníka doplní případné chybějící dokumenty (například souhlas manželky) a projekční tým zváží, zda bude Honzovo pivnění odpovídat normám. Pokud ne, pivnění bude zamítnuto a projekt předčasně ukončen. V lepším případě odloženo do doby, než Honza potřebným způsobem změní své stravovací návyky. Pokud však Honzou požadované pivnění všem normám vyhoví, bude naplánováno datum a místo jeho realizace.

Když konečně nadejde okamžik uskutečnění Honzova pivnění, celý projekční tým se sejde na pivništi, jen účast ekonoma bude dobrovolná. Bude se jednat o místo pro pivnění určené, tedy vybetonovaný kruh o průměru dvacet metrů s pípou a výčepním uprostřed. Kruh bude vymezený pivopáskou, za níž z bezpečnostních důvodů nesmí nikdo nepovolaný. Tam dojde k realizaci celého projektu a Honza se za přísného dohledu všech přítomných členů týmu konečně napije.

Poté bude následovat vyhodnocení celého projektu, které posoudí, zda bylo Honzovo pivnění v souladu s projektovou dokumentací. Tedy zda vypil určené množství dané značky piva ve vymezeném čase a zda mu hladina alkoholu v krvi stoupla na určenou mez. A také zda tekutina, v níž jeho organizmus pivo přeměnil, chemicky odpovídala předpokladům a nebyla nebezpečná životnímu prostředí. Pokud kterékoli z těchto kritérií nevyhoví, budou následovat dvě možnosti. Buď změnové řízení a úprava projektu nebo jeho zrušení v samém závěru.

V průběhu projektu obdrží pivník Honza od ekonoma dvě faktury. První bude zálohová, ekonom ji vypracuje a zašle po založení projektu. Druhá doplatková zahrne celkové náklady na projekt. Tu Honza obdrží po konečném uzavření projektu, a to bez ohledu na to, zda byl projekt zdárně dokončen nebo v některé fázi zrušen.

PS: Omlouvám se za případné věcné chyby, protože projektování bytostně nesnáším a vyhýbáme se mu, jako čert kříži. A teď už mě omluvte, jdu na pivo. Načerno bez projektu.

Autor: Jan Pražák | pondělí 27.2.2017 20:28 | karma článku: 32,96 | přečteno: 1910x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 19,81 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,47 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,07
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.