Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Láska jako škola života

Co se vám vybaví, když se řekne vztah? Tedy přesněji, když se řekne partnerský vztah? Láska? Úcta? Důvěra? Hm, vlastně je do docela složitá otázka.

Partnerské vztahy jsou přeci něčím, co chápeme jako samozřejmost, přirozenost. A tudíž se po její podstatě moc nepídíme. Ale asi se, hádám, shodneme na tom, že základem každého vztahu je nějaký cit.

Nevím, jak vy, ale já jsem dospěla k tomu, že opravdu nepotřebuji dokonalý život. Chci jen být šťastná s někým, kde mě bude milovat pro to, jaká jsem. Možná to zní bláznivě, či až lehce naivně, ale domnívám se, že láska je to jediné, na čem v životě opravdu záleží.

A víte, jak je to s těmi nejlepšími věcmi v životě. Jsou to ty, které nemůžeme vidět nebo se jich dotknout. Ty, které musíme procítit srdcem. Je pravda, že to může trvat dlouho, než přijde to pravé. A když jde o lásku, tak tam to platí dvojnásob. Navíc, častokrát si musíme nejdříve párkrát zlomit srdce, než najdeme toho pravého. Důležité ale je nepřestat věřit v pravou lásku. Být trpělivý a nevzdávat to. Protože skutečná láska potřebuje čas. A jednou nakonec přijde to, co je pro nás nejlepší.

Mnozí lidé se bojí být sami. Ale je důležité si uvědomit, že být sám neznamená, že jste opuštění. „Být sám“ je slovní spojení popisující člověka, který je dostatečně silný na to, aby žil svůj život bez toho, aby na někom visel. Když se potřebujeme „vztahovat“ k někomu jinému, znamená to, že ještě nejsme úplně srovnaní sami se sebou. Ono se to těžko vysvětluje někomu, kdo to sám nezažil, ale když někoho milujete opravdově, nemáte potřebu se k němu klasicky „vztahovat“. Máte ho ve svém srdci, je v podstatě vaší součástí. Ale o tam zase až někdy jindy. Možná …

Nedávejte klíče ke svému štěstí do rukou druhé osoby. Nehledejte ve vztahu něco, co vám samotným chybí. Nesnažte se ze sebe dělat někoho jiného, aby vás druzí milovali, buďte sami sebou, a začnete tak do svého života přitahovat ty správné lidi.

Prostě musíte nejprve najít lásku sami v sobě, abyste dokázali být úplní jako osobnost. Teprve pak můžete zažít opravdové partnerství. Protože skutečná láska je jednou z věcí, které nikdy nebudete muset lovit. Přijde ve chvíli, kdy na ni budete plně připraveni.

Láska potřebuje čas. Rozhodně na ní nespěchejte a začněte pracovat nejprve sami na sobě. Možná se vám to může jevit jako ztráta času, ale věřte mi, že tomu tak není. Protože čas, který „proplýtváte“ hledáním sebe sama, není ztracený. Ano, můžete hledat sami sebe teprve ve chvíli, kdy už v nějakém partnerském vztahu jste, ale vězte, že to vše jen komplikuje. Dopřejte si proto čas na to, abyste poznali sami sebe. A rozhodně se neměňte jen proto, abyste někoho zaujali. Žádný člověk vám nestojí za to, abyste ze sebe dělali někoho jiného.

Nejkrásnější milostné příběhy většinou vznikají tak, že se zamilujete do někoho na místě, kde byste to vůbec nečekali, a v čase, kdy by vás to vůbec nenapadlo.  Když potkáte spřízněnou duši, někoho, s kým mezi sebou máte neuvěřitelné spojení, silnější než s kýmkoliv jiným, a tohle spojení časem sílí a vy pocítíte tak silnou lásku, že začnete pochybovat o tom, jestli vůbec může být něco na světě ještě silnějšího.

To, že jste potkali svoji drahou polovičku, ještě neznamená, že odteď bude všechno jen krásné. Musíte na sobě pracovat. Naučit se milovat toho druhého, aniž byste očekávali, že vás bude také milovat. To je něco velice náročného. Alespoň pro nás, moderní lidi. Láska ale opravdu potřebuje dvě základní věci: musí být zakořeněna ve svobodě a založena na důvěře. Teprve když tohle pochopíme, můžeme začít s někým růst jako pár, učit se jeden o druhém a hlavně to nikdy nevzdávat. Dnes už vím, že tahle opravdová vědomá láska donutí člověka k tomu, aby na sobě neustále pracoval. Dožene ho k tomu, aby nahlédl až na samé dno vlastní duše a začal se transformovat. A když to vzdáte, tak je to jen symbolem toho, že nejste připravení.

P. S. Píšu o životě tak, jak ho vnímám. Netvrdím, že musím mít pravdu. A rozhodně se nebudu zlobit, pokud se mnou nebudete souhlasit. Pokud budete mít potřebu svůj nesouhlas slovně vyjádřit, klidně do toho, ale pamatujte prosím na to, že nevhodně zvolená slova mohou ranit autorovu duši :)

Autor: Zuzana Holmanová | pátek 2.10.2015 13:37 | karma článku: 5,31 | přečteno: 174x
  • Další články autora
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Do, what you love. Remember, who you are & don´t waste your life trying to impress other people.

http://www.facebook.com/pages/Zuzana-Anesa-s-lehkými-úvahami-o-ne-vždy-lehkém-životě/396165033744388?ref=hl

Seznam rubrik